LET OP: ONS TELEFOONNUMMER IS GEWIJZIGD

detectie

Wat is nu Detectie?

Iedereen kent wel de zoekhond die zoekt naar drugs of geld, of welke geur dan ook.  Maar ook deze honden hebben het moeten leren maar hoe dan? 

Detectie wordt steeds populairder onder de hondeneigenaren en dat is niet zo gek. Detectie is voor elke hond geschikt, groot, klein, dik, dun, oud of jong. Maar ook honden met een lichamelijke beperking kunnen deelnemen. Eigenaren met een lichamelijke beperking kunnen ook deelnemen met hun hond. 

Even een korte uitleg

Detectie is het verwijzen van een aangeleerde geur door een aangeleerde verwijzing te geven.  

U gaat samen met uw hond leren om de hond een geur te laten verwijzen. Maar wat is nu verwijzen? Een verwijzing is een aangeleerde melding en een ruimtelijke melding. Bij een aangeleerde melding moet je denken aan zit, af of een freeze (bevriezen van zijn houding).  Een ruimtelijke melding is dat de hond opeens laat zien dat hij de geurbron in de ruimte heeft ontdekt. Dit kan door opeens terug te springen maar ook dat hij eerst omhoog springt of rondjes draait. Dit kunnen wij hem niet aanleren dit doen ze uit zichzelf

De geur die de hond zoekt is de geur die we hem geleerd hebben denk hierbij aan kattenkruid, steranijs, koffie of welke geur ook. Dat gaat niet zomaar. Eerst leren we de hond om snoepjes te zoeken in de speurboxen. Gaat dit goed dan stoppen we bij de snoepjes de geur in die U gekozen heeft. Na verloop van tijd laten we de snoepjes weg en heeft de hond alleen nog de aangeleerde geur. Gaat  dit ook goed  dan gaan we er een verleidingsgeur bij doen ... wat is dat dan? Een verleidingsgeur is een geur die hij niet kent en niet mag verwijzen maar links moet laten liggen.  We gaan door tot we 1 echte geur en 4 verleidingsgeuren hebben. Gaat dit goed dan gaat u hier examen in doen, de GEURPROEF.  

We werken niet alleen met  de genoemde geurboxen maar u leert ook samen met uw hond een pand afzoeken, een voertuig afzoeken maar ook een muur tot drie meter lang. Dit alles is erg intensief om te doen voor uw hond en u zult merken dat hij hier zoek uithoudingsvermogen voor moet krijgen.  

Dit examen geven we in samenwerking met de Nederlandse Detectie Bond en houden de eisen die hierbij gelden aan. 

 

Per 1 april 2023 werken wij ook samen met Dogsports. Hier kunt ook examens doen en wedstrijden Deze zijn meestal in de Overijssel. Hiervoor krijgt u van ons de eerste licentie van ons indien u mee gaat doen aan examens en wedstrijden. Uw eigen kosten zijn dan de kosten voor het examen/wedstrijden en natuurlijk uw reiskosten.   Zij werken met iets andere eisen maar de trainingen kunnen we blijven doen aan de hand van de Nederlandse detectie bond dus dit bijt elkaar niet.

 

wedstrijden en examens

Indien u mee wilt doen met de examens van zowel de Nederlandse Speur en Detectiebond als van Dogsports zult u eerst uw Geurproef moeten halen. 

De geurproef voor de NSDB:  vijf boxen, vijf geuren, vijf keer een verwijzing.  Kort gezegd U loopt met uw hond vijf keer op een rij langs de vijf bakken, hierin zit uw eigen aangeleerde geur en vier afleidingsgeuren.  Uw hond moet alle vijf keer correct  laten zien waar zijn geur zit.  Alle vijf keer verwijzen moeten een goede verwijzing zijn om te kunnen slagen.    

 

De geurproef voor dogsports: 6 bakken, vijf keer een goede verwijzing, 1 eigen geur, 3 afleidingsgeuren en twee lege boxen. Hier mag uw hond twee keer langs de boxen lopen en dan de juiste geur verwijzen.  Uw hond mag tijdens deze reeks 1x verkeerd verwijzen om nog te kunnen slagen.  Deze kunt u halen op het eigen veld, we nemen dan het gehele examen op en sturen dit dan door naar Dogsports, na het bekijken van deze film krijgt u te horen of u geslaagd bent of niet.

 

Nu u deze geurproeven heeft gehaald  kan u mee doen met wedstrijden en examens via beide overkoepelende organisaties.  

De examens en wedstrijden worden vanuit de NSDB het meest gegeven richting Rotterdam, u heeft indien u examen/wedstrijden wilt lopen een werkboekje nodig, deze zijn bij ons te koop. En u moet zelf ook lid worden van de bond (tot nu toe € 30,00 per hond per jaar).  De examens/wedstrijden komen bij hen op ongeveer € 45,00

De examens en wedstrijden vanuit Dogsports  worden het meest gegeven in Overijssel, u heeft indien u examen/wedstrijden wilt lopen een Licentie nodig a €7,50 per jaar per hond en de wedstrijden/examen komen op ongeveer € 15,00 per hond.

Wat kosten de detectie lessen bij ons                         prijzen per 1 januari 2023

privé lessen                                                 

per baas 1 hond                                 € 27,50       per  30 min.

per baas 2 honden                            € 50,00       per  uur verdeeld over 2 x half uur per hond

2 honden 2 eigenarren                     € 50,00       per uur verdeeld over 2x half uur per hond

indien ik bij u thuis kom voor een huisbezoek komen de kosten op € 75,00 per twee uur.

 

groepslessen 

contributie         per 1-1-2023        €  60,00 per maand   voor verdere uitleg zie groepslessen  op de pagina Wat doen wij