praktijkspeuren

Wie kan dat, wat is het verschil tussen mantrailen en spoorlopen? Wat kan u verwachten? 

Wij gaan praktijkspeuren geven onder auspiciën van de Nederlandse Speur en Detectie Bond....Hierdoor kunt u straks examens en wedstrijden praktijkspeuren gaan doen.  Om mee te mogen doen met de examens en wedstrijden van de Nederlandse Speur en Detectie Bond moet u lid zijn van de bond en een werkboekje aanschaffen. Dit is per hond en niet per gezin.

Wat is nu praktijkspeuren?

Met praktijkspeuren wordt bedoelt het zo snel mogelijk vinden van een slachtoffer door het spoor van diegene te volgen. Maar dan niet zoals bij mantrailen hoe sneller hoe beter maar door het menselijk spoor te volgen en hier de verloren voorwerpen te vinden die het slachtoffer (of dader)  heeft achter gelaten.

Nog een verschil tussen mantrailen en praktijkspeuren is dat de hond met zijn neus lager over het gelopen spoor gaat om niets te missen en hij/zij loopt het gehele spoor dus ook de omweg die het slachtoffer heeft gelopen. Bij mantrailen mag de hond de afkorting nemen maar bij praktijkspeuren dus niet.

We gaan de honden leren om door een verwijzing de gevonden voorwerpen aan te wijzen voor ons... Dit omdat we in de praktijk ook niet willen dat de honden de gevonden voorwerpen in de bek nemen waardoor er waardevolle DNA verloren kan gaan.

Welke hond kan dit doen?

Elke hond, groot of klein maar ook jong en oud kan dit leren. Ook honden die al jaren mantrailen kun je dit nog prima gaan leren. 

Iedere hond heeft een neus en dus kan iedere hond zoeken.  Het enige waar we rekening mee moeten houden met de opbouw is om welk ras het gaat.. De speurders onder de honden zullen dit natuurlijk sneller onder de knie krijgen dan bijvoorbeeld een pekinees, maar ook die krijg je aan echt aan het speuren. 

Wat gaan we leren?

hier ziet u de examens die door de Nederlandse Speur en Detectie bond worden afgenomen. 

Zoals jullie zien in het schema gaan we best veel leren Natuurlijk starten we met als doel niveau 1 en daarna gaan we de doelen bijstellen zodat we tot GURU komen....Net als bij Detectie wordt er eerst een geurproef gedaan, hoe die eruit ziet vertellen we u als u zo ver bent met uw hond. Dit vertellen we bewust niet om u niet in verleiding te brengen om zo snel mogelijk dit te doen met de nodige fouten die er dan in kunnen slijten 

Wat heb je nodig?

Tuig
Je hebt een goed passend tuig (zoektuig) nodig, die je alleen gebruikt voor spoorlopen . De hond leert dan als ik dit tuig om heb moet ik aan het werk en mag nee moet ik zelfs mijn baasje meenemen want die weet het niet. 

Houd bij het kiezen van het juiste tuig rekening met het volgende:

• De snit en / of het materiaal van het tuigje moet afwijken van het alledaagse tuigje van uw hond,
omdat hierdoor de hond het onderscheid kan maken tussen alledaagse situaties en nog beter
zoekwerk kan doen.
• Om te voorkomen dat hij insnijdt, moet de bandbreedte van het harnas in verhouding staan tot het gewicht en de lengte van de hond. Maar hij mag ook niet te breed zijn, omdat hij anders de hond beperkt in zijn beweging.  Het liefst werken we met een Y-tuig. De borst tuigen houden de schouders van de hond tegen om lange stappen te nemen en is dus veel vermoeiender  en gaat een irritatie opleveren bij de hond tijdens het speuren.
• Het materiaal moet zacht zijn, zodat het zich goed aanpast aan het lichaam van de hond en comfortabel is om te dragen. Bovendien moeten de naden goed zijn gemaakt.
• De gespen moeten afgerond zijn zodat ze de hond niet storen.

• Het tuig moet verstelbaar zijn zodat het optimaal kan worden afgesteld. Zorg ervoor dat de buikriem van grote honden ongeveer een handbreedte achter de oksels van de hond zit. Bij kleine honden moet deze afstand ongeveer drie vingers zijn, anders schuurt de riem onder de oksels van de hond.
• Zorg ervoor dat er geen ringen aan de punt van het borstbeen van de hond zitten.

Lange lijn:

  • 10 meter niet schurend materiaal Denk aan biothane of leer
  • Voor in de stad mag ook een lijn van 5 meter gebruikt worden 

Voedsel beloning:

Een bakje met beloningen voor als het slachtoffer is gevonden. Voordeel is dat bij voedsel in een afgesloten bakje ook door het slachtoffer neer gezet kan worden iets bij hem weg zodat de hond geen angst krijgt.

Andere beloningen:

Het kan ook zijn dat uw hond helemaal gek is van dat ene speelgoed dan kunnen we ook starten door dat speelgoed inzetten als einddoel. Het liefst gaan we dan over op een sokkenbal. (ja een bal in een sok) Dit om het speciaal te maken en het voordeel van een balsok is dat de hond er mee kan schudden zonder zich zeer te doen. 

Water: 

Van speuren krijgt de hond dorst dus is water erg belangrijk om nadien te geven. Bij speuren droogt de neus uit en dankzij het water wordt deze weer gehydrateerd.

 

en wat draag jezelf?

Zelf draag je gemakkelijke kleding die tegen een stootje kan, goede loopschoenen en natuurlijk kleding passend bij het weer....Draag geen sandalen, slippers of een korte broek want dan kan de spoorloper wel eens door de bramen gaan of andere bosschage.  Houd dus rekening met het feit dat u buiten traint en dus goed beslagen ten ijs dient te komen.  

Ook een rugzak of een goede buiktas is erg handig. Hier kunt u de riem in doen maar ook het water voor u en uw hond en een EHBO pakketje. 

Wat zijn de kosten  voor de Prive lessen?

beginners cursus                                    per les                                 €   35,00

                                                                per 10 lessen                       €   300,00       

deze lessen duren meestal 30 minuten tot 45 minuten   

 

gevorderden cursus                              per les                                 €  40,00

                                                               per 10 lessen                       €  350,00

indien u gevorderd bent duren de lessen wel langer want  voordat de loper gezocht wordt gaan we deze tijd hiervoor uitbreiden.. en kunnen de lessen tot 2,5 uur duren.  Het kan ook zijn dat de loper al vertrekt en dat u een uur later aan de start hoeft te verschijnen om te starten.

Groepslessen                     zie Groepslessen bij Wat doen wij?