LET OP: ONS TELEFOONNUMMER IS GEWIJZIGD

sportspeuren ook wel spoorlopen genoemd

Wat bedoelen wij nu met Sportspeuren ?  Sportspeuren wordt ook wel spoorlopen genoemd.  In de uitleg hebben we het dan ook over spoorlopen 

Spoorlopen is het lopen over een mensen spoor en dan vind de hond niet een slachtoffer zoals bij mantrailen maar vind voorwerpen onderweg en op het einde ook een voorwerp. Bij spoorlopen starten we niet bij een geurartikel maar bij een piket (speurpaaltje) 

Het verschil van mantrailen en spoorlopen is ook, dat bij mantrailen geven we de hond vooraf een geur en mag hij met zijn kop hoger zoeken naar de geur, bij spoorlopen geven we dus geen geur die krijgt de hond pas als hij bij het piket staat waar je start. Hij moet bij het piket zijn te lopen geur opnemen vanuit het gras, akker of waar ook gestart wordt. De hond moet ook met zijn neus dicht over de grond gaan om zijn geur te blijven volgen en mag dus niet hoog speuren.  Ook de te nemen bochten moeten zo strak mogelijk genomen worden en mag de hond totaal niet afwijken van de route die gelopen is. 

Op het te lopen spoor kunnen voorwerpen liggen die de hond moet verwijzen of apporteren.  Dit ligt een beetje aan de hond wat we hem aan gaan leren. Heb je een goede apporteerder is dat misschien een optie maar apporteert je hond niet of slecht dan is verwijzen een goede optie opdat je geen problemen krijgt met het brengen van de voorwerpen.  Zelf lopen we 10 meter achter de hond en als de hond je de voorwerp komt brengen dan geef je nadien daar een teken dat hij verder mag, heb je een verwijzer dan ga jij naar de hond, je laat de lijn vallen en loopt dan naar je hond toe en geeft van af die plek een teken tot verder zoeken.  Ook hier zit dus een verschil in met mantrailen of praktijkspeuren waar u dichter op uw hond mag blijven.

We maken het spoor op een weiland of op een omgeploegde akker, later bij speurhond 1 en 2 gaan we wegen oversteken en of slootjes 

Hoe dichter de hond met zijn kop bij het te lopen spoor is hoe beter het is. 

Wat is nu de bedoeling? 

U gaat oefenen voor een drie examens en twee x speurhond als u verder wil.

  • eerste examen gaan we oefen voor een spoor van 300 passen over een eigen spoor. Het spoor mag maximaal 20 minuten oud zijn en er liggen drie voorwerpen op het spoor. 
  •  het tweede examen wordt het al een stuk moeilijker.  Minstens  400 passen lang met een vreemd spoor en 30 min oud, met daarop 3 voorwerpen. Wat is dan nu een vreemd spoor? Een vreemd spoor is niets anders dan dat een ander persoon een rustig gelopen spoor heeft gemaakt voor jou en je hond.

  • Het derde examen minstens 600 passen lang (vreemd spoor) en 60 minuten oud met daarop 3 voorwerpen. 

Nu zijn dit geen sporen die steeds rechtuit gaan, nee helaas niet dan zou het gemakkelijker zijn. Nee tijdens het lopen worden er ook hoeken gemaakt door de spoorloper  Deze hoeken zijn 90 graden en er zijn er twee per spoor. Je krijgt dan drie benen zoals de stukken dan genoemd worden.  

Als je deze drie examens hebt behaald dan kun je nog verder naar de vervolg examens. 

Speurhond I: ongeveer 1200 passen lang en tenminste 2 uren oud, met door het gelegde spoor, een verleidingsspoor dat tenminste 2 maal het spoor moet kruisen. Op het spoor worden 4 verschillende voorwerpen gelegd.
Speurhond II: ongeveer 1800 passen lang en tenminste 3 uren oud, met door het gelegde spoor een verleidingsspoor dat 2 stukken van het spoor kruist. Op het spoor worden 7 verschillende voorwerpen gelegd.

Wat is een verleidingsspoor? Dat is een spoor die door een tweede persoon gemaakt is en het goede te volgen spoor doorkruist,  en door de hond genegeerd moet worden.

Deze examens zijn gebaseerd op het IGP examen (IGP = Internationale Gebrauchshunde Prüfung)  Dit zijn examens die wereldwijd op dezelfde manier wordt afgenomen. 

Na elk examen komt er dan een stukje appél bij kijken, dus laat de hond ook nog volgen, af liggen en meer oefeningen  zien aan de keurmeester. Ook dit is een belangrijk onderdeel en kan je doen slagen of niet.  

Wat heb je nodig voor het spoorlopen?

  •  een goede halsband of speurtuig ook een Botcher tuig is geoorloofd. (het liefst een tuig zodat je zo min mogelijk kunt inwerken op je hond en de hond na een aantal   keren met tuig gespeurd te hebben weet dat als hij die om krijgt dat hij moet werken)
  •  een goede cue om de hond te laten beginnen. Denk aan Spoor, Traccia (Italiaans voor spoor), Tor (Pools), Piste (Frans)  Rian (Iers),   maar geen zoek want dat zeg je thuis vaak, zoek je bal, zoek de baas, zoek, enzovoort
  •  speurlijn van 10 meter.  speurpiket van hout (dit geeft het begin van het spoor aan)
  •  materialen voor op het spoor    denk hier bij aan  stukje hout van   2 x 7 cm , stukje vilt 2 x 7 cm maar ook een bosje sleutels of een   schroevendraaier en zelfs een portemonnee., en als eind voorwerp een houten geweer.
  •  voor jezelf goede schoenen of laarzen  
  •  kleding aanpassen aan de omstandigheden bijvoorbeeld hoog nat gras of regen en sneeuw ..........volgens mij is dit wel logisch toch?

 

 Denk er aan als je over een akker of weiland wil spoorlopen dat je toestemming van de eigenaar hebt, dit om geen problemen te veroorzaken, en dat je alle voorwerpen weer van het veld hebt voor je gaat. Want je wilt toch niet dat een boer het gras maakt en dat door een bosje sleutels of een schroevendraaier bijvoorbeeld zijn maaier kapot krijgt of dat de koeien of paarden ijzersnippers binnen krijgt. 

 

 

kosten privé lessen

de kosten voor het spoorlopen zijn

 

beginners cursus   1ste en tweede examen                                 per les                                 €   35,00

                                                                                                        per 10 lessen                       €   300,00       

deze lessen duren meestal 45 minuten tot 60 minuten   

 

gevorderden cursus                              per les                                 €  45,00

                                                               per 10 lessen                       €  400,00

Bij gevorderden cursus kan het voorkomen dat de spoorloper al gelopen heeft voordat u terplekke komt om te gaan starten. U hoeft namelijk niet de twee of drie uur in de auto  te wachten.   Deze lessen zijn in verhouding qua prijs zo dat in de prijs ook de vergoeding zit voor het dubbel op en neer rijden door de instructeur en de loper.

 

Deze cursus is niet als groepsles te volgen